رشته مهندسی پزشکی گرایش توانبخشی به معنی کاربرد علوم و تکنولوژی مهندسی در توانبخشی است. در مهندسی توانبخشی، تکنولوژی برای جایگزین کردن یا تقویت یک عمل فیزیکی که دچار اختلال شده یا از بین رفته است، به کار گرفته میشود. رشته مهندسی پزشکی گرایش توانبخشی، شامل طراحی، ساخت و راهاندازی دستگاههایی میباشد که به افراد در غلبه بر محدودیتها و معلولیتها کمک میکنند. هدف اصلی در رشته مهندسی پزشکی گرایش توانبخشی کاربرد علم و تکنولوژی دربهبود کیفیت زندگی افراد معلول است. به عبارت دیگر مهندسی توانبخشی کاربرد دستاوردهای بشر در زمینهها و شاخههای متنوع علوم، فناوری و مهندسی در توانمندسازی و بهبود کیفیت زندگی برای افرادی است که محدودیت حسی و حرکتی حتی در سطوح نزدیک به سلامت دارند. در این حوزه طیف وسیعی از افراد جامعه مورد توجه واقع میشوند. روشها و فناوریهایی که در حوزه علوم مهندسی بدست آمده، برای افزایش سطح خدمات توانبخشی گسترش یافته است. طراحی، ساخت و راهاندازی دستگاههای پزشکی که به افراد درغلبه برعوارض ناتواناییها و معلولیتهای موقت، دائمی یا افزایش قابلیتها و توانمندیهای خود کمک میکنند، بخشی از حوزه مهندسی توانبخشی است.
مهندس توانبخشی یک عضو مؤثر در تیم توانبخشی است. برای روشنتر شدن نقش یک مهندس پزشکی گرایش توانبخشی باید جایگاه مهندس توانبخشی و سایر اعضای در تیم توانبخشی به خوبی تبیین شده باشد. یک تیم توانبخشی هنگامی شکل میگیرد که یک مددجو برای اولین بار به کلینیک توانبخشی مراجعه میکند. در کلینیک ابتدا یک نفر سرپرست برای ارزیابی وضعیت مددجو و طراحی و مدیریت برنامه توانبخشی برای آن شخص انتخاب میشود. سرپرست متناسب با نوع درخواست، سوابق بیماریها و مشکلات پیشین و وضعیت فیزیکی آن شخص، آزمایشات و ارزیابیهایی از آن شخص بعمل میآورد. سرپرست پس از تکمیل فرآیند تشخیص، متناسب با نیاز آن شخص به خدمات توانبخشی، یک برنامه توانبخشی برای آن شخص طراحی میکند. هر قسمت از این برنامه به متخصصان و تجهیزات خاصی نیاز دارد. هر یک از متخصصان توانبخشی برای ارائه خدمات خاصی تعلیم دیدهاند و دراجرای برنامه توانبخشی ملاحظات خاص مورد نظر خود را با اعضای تیم تبادل مینمایند. برخی تجهیزات توانبخشی متناسب با هر مددجو باید طراحی و ساخته شود. طراحی و ساخت این دستگاهها به سفارش سرپرست تیم توانبخشی و برعهده متخصص مهندسی توانبخشی قرار دارد.
مهندس توانبخشی باید وسایل و دستگاههای مورد نیاز را بگونهای طراحی و تولید کند که هم حداکثر استفاده مفید از قابلیتهای جسمی، حسی و حرکتی موجود مددجو شده باشد و هم کارآیی وسیله درمانی ساخته شده در روند درمان مددجو افزایش یابد.
در یک تیم توانبخشی، مهندس پزشکی گرایش توانبخشی زمینههای مختلف مهندسی و توانبخشی را به گونهای به کار میگیرد تا فرد معلول، متناسب با میزان معلولیت و محدودیت، امکان استفاده از قابلیتهای جایگزین، ابزار و تجهیزات مناسب برای درمان و برای انجام فعالیتهای روزانه خود را داشته باشد.
وظایف مهندسان پزشکی گرایش توانبخشی در جامعه:
حوزه فعالیت گسترده مهندسان توانبخشی، طیف وسیعی از وظایف را برای آنها ایجاد کرده است. در این مقاله چهار محور عمده از این وظایف بیان میشود.
۱ – راهبردهایی برای کمک به افراد در غلبه بر محدودیت ها، تدبیر نمایند.
۲ – دستاوردهای علمی و فنی را برای به حداقل رساندن محدودیتهای حسی و حرکتی افراد معلول بکار گیرند.
۳ – طراحی و ساخت دستگاههای پزشکی کمکی برای انجام کار مورد نظر، متکی بر سیستمهای حساس آسیبناپذیر یا آسیبپذیر جزئی باشند.
۴ – دانش وسیعی در زمینه بدن انسان برای سنجش محدودیتها و نیازهای مددجو در اختیار داشته باشند تا بتوانند تکنیکها و تجهیزات پزشکی مناسب برای غلبه با آن نقائص پیشنهاد نمایند.